ATSH/ Ministri i Mjedisit dhe Turizmit, Blendi Klosi mblodhi sot në Kavajë Komitetin e Turizmit ku u diskutua me përfaqësues të hoteleve dhe njësive akomoduese mbi mënyrën se si do të funksionojë dhe se si do të menaxhohet plazhi këtë vit.

Ministri i informoi ata se Këshilli i Ministrave ka miratuar Hartën dixhitale të plazheve, apo masterplanin e ndarjes së plazheve, ku përcaktohet qartë se cilat sipërfaqe do ju jepen për menaxhim privatit dhe cilat plazhe do të jenë publike.

“Kemi bërë një masterplan të gjithë vijës bregdetare duke ndarë në mënyrë të plotë zonat që ne mendojmë se do ti kemi zona të gjelbërta. Ka zona që do ti ofrohen më qartë njerëzve që nuk duan të shkojnë në zona të menaxhuara nga pikëpamja e shezlongëve dhe çadrave. Po ashtu kemi ndarë në të gjithë territorin nga veriu në jug me një hartë shumë të detajuar me njësi, të gjithë zonën që do të menaxhohet nga operatorët turistik, për të garantuar që të mos kemi një situatë si ajo e vjetshmja ku megjithëse kishim shfrytëzim 100% të rërës dhe një uzurpish 100% të sipërfaqes të rërës e plazhit kishim të ardhura shumë të cunguara në bashki, pasi kontratat ishin shumë larg realitetit”, bëri të ditur ministri.

Ministri Klosi theksoi gjithashtu se do të adresohet një tjetër çështje e ngritur nga komuniteti hotelier, të cilët e kishin të pamundur që të gjenin hapësira për të çuar klientët e tyre dhe logjika e “tokës së zënë” që dikush e kishte dhe pastaj ja rishiste biznesin hoteleve do të duhet të marri fund.

Klosi shpjegoi dhe se si do të funksionojë plazhi publik, që është zona e verdhë në hartë, apo në ato zona ku nuk ka hotele dhe sipërfaqja do ju jepet për menaxhim restorante me mbi 20 tavolina.

“Vendimi i Këshillit të Ministrave përcakton prioritetet. Të parët që do të përzgjidhen janë hotelet e vijës së parë, duke kërkuar që të menaxhojnë sipërfaqen para hotelit të tyre, jo pse janë në vijë të parë të kenë gjithë sipërfaqen e plazhit, do të zënë vetëm sipërfaqen që kanë para hotelit të tyre”, tha Klosi.

Pas hoteleve të vijës së parë, bëri të ditur ai, do t’u kërkohet hoteleve të tjera që të gjejnë veten në zonat e menaxhuara sipas ndarjes që kemi bërë rreth 10 metra ballore për ]do njësi.

“Në zonat ku nuk ka hotele, ku nuk ka struktura akomoduese, si në zonën e Gjirit të Lalëzit vija bregdetare e menaxhuar do të menaxhohet nga strukturat që ofrojnë shërbim që kanë një numër të konsiderueshëm tavolinash, mbi 20”, bëri të ditur ministri.

Sipas tij, zonat që do të merren nga restorantet apo strukturat menaxhuese, duhet të garantojnë higjienën, baywatch-in, vijëzimin e detit, garantojnë rregullat e pastërtisë në zonën që posedojnë do të mbeten zona publike.
Këto zona nënvizoi Klosi, do te jenë për qytetarët që nuk duan të zgjedhin plazhin privat.

“Realizojmë 2 objektiva kryesore, rritjen e hapësirave për njerëzit dhe respektimin e protokollit shëndetësor”, tha Klosi.

Sipas tij, subjektet duhet të aplikojnë në e Albania me numrin e niptit, certifikatën e higjienës.

“Subjektet do të caktojnë zonën që dëshirojnë të marrin më menaxhim, sipas kodit që do të ketë në hartë. Pastaj do të mblidhet komiteti me përfaqësues nga Ministria e Turizmit dhe Shëndetësisë që do të diskutojë një për një kërkesat dhe do ju kthejë përgjigje subjekteve. Gjithë ky proces nga data 1 qershor do të zgjasë deri më 14 qershor”, tha Klosi./a.gjonaj/