TIRANË, 23 qershor/ATSH/ -Kryetari i Këshillit të Përhershëm të OSBE-së, Ambasadori Igli Hasani dhe Sekretari i Përgjithshëm i OSBE-së Thomas Greminger shprehën shqetësimin e tyre të thellë në lidhje me një incident serioz të kohëve të fundit që përfshin kërcënime për personelin dhe pasuritë e Misionit Special të Monitorimit të OSBE-së në Ukrainë (SMM).

Më 22 qershor, kamera SMM në Shyrokyne e kontrolluar nga qeveria u dëmtua. SMM aktualisht po analizon incidentin për të mbledhur detaje të mëtejshme. Hasani dhe Greminger u kërkuan palëve të sigurojnë pajisjet e SMM si dhe stafin, kështu që SMM mund të vazhdojë të funksionojë në përputhje me mandatin e tij.

“Nuk ka asnjë justifikim për shkatërrimin e qëllimshëm të pajisjeve të OSBE-së. Kjo siguron një mjet thelbësor për monitorimin e zbatimit të angazhimeve nga palët”, tha ambasadori Hasani. “Ky nuk është një incident i izoluar. Ne kemi parë një sërë incidentesh që përfshijnë kërcënime për stafin e SMM-së, si dhe pengim të rregullt të punës së tyre dhe liri të lëvizjes. Kjo duhet të ndalojë”.

Sekretari i Përgjithshëm Greminger tha se ky është një shembull tjetër i mosrespektimit të sigurisë së stafit dhe pajisjeve të SMM. “Ne kemi parë shumë raste kur patrullimet e SMM ishin të ekspozuara ndaj të shtënave dhe shpërthimeve, duke shkelur shpesh angazhime specifike të sigurisë. Më shumë se kurrë, është thelbësore të sigurohet një qasje e sigurt dhe e papenguar për Misionin në të gjithë Ukrainën dhe respektimin e pajisjeve që i nevojiten për të bërë punën e saj”.

ATSH