Një pesë vjeçar vdiq  Nju Jork nga një sëmundje e rrallë  po haset tek disa fëmijë shkakton dëmtimin e enëve  gjakut dhe besohet  ketë lidhje me koronavirusinËshtë një rrezik i ri i mundshëm për fëmijët  këtë situatë pandemieNjë fëmijë tjetër shtatë vjeçar gjithashtu vdiq  Nju Jork,por autoritetet spitalore thonë se është herët  arrihet  përfundimin se shkaku ishte koronavirusiNjoftimin për pesëvjeçarin nga sëmundja e rrallë e quajtur Kavasakidha Guvernatori Andrew Cuomo  premten  konferencën e përditshme për shtyp.

Zoti Cuomo tha se zyrtarët shëndetësisë po ndiqnin 73 raste  ngjashme  gjithë shtetin e Nju Jorkutku fëmijët me COVID-19 po shfaqnin simptoma  sëmundjes Kavasakinjë sëmundje e rrallë.

Megjithëse rrallë, po shohim disa raste kur fëmijët e sëmurë me COVIDmund  preken nga sëmundja Kavasaki  shkakton acarimin e enëve  gjakut”, tha ai.

Dhjetra fëmijë amerikanë janë shtruar  spital me këtë pezmatim serioz  është hasur për here  parë  Evropëpërfshirë një foshnjë gjashtë muajshe  Kaliforni.

Temperaturadhimbjet e barkut dhe acarimi i lëkurësjanë simptoma  zakonshmendërsa disa fëmijë  Nju Jork kanë pasur miokarditnjë gjendje e rrezikshme e zemrës kërkon trajtim intensivShumë prej tyre kishin ose kishin kaluar koronavirus.

Po shohim fëmijë  kanë pasur temperaturë për tre-katër ditë. Me kruarjeacarim  lëkurës  gjithë trupinose  pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëvediçka e pazakontë”, thotë Dr. Steven Kerniei Spitalit  Fëmijëve, Morgan Stanley  Nju Jork.

Organizata mjekësore  BritaniItali dhe Spanjë paralajmëruan mjekët muajin e kaluar për këtë sëmundje.

Disa doktorë thonë se rastet e Nju Jorkut i shtojnë gjasat se sindroma është një komplikim i rrallë i COVID-19megjithëse ende nuk është provuar.

Po shohim   disa rasteedhe pse  rralladisa fëmijë kanë një reagim   fortëtepër acarues për zemrën”, thotë Dr. Adriana Tremouletmjeke  spitalin e fëmijëveRady  San Diego dhe nëndrejtore e Qendrës për Studimin e Kavasakit  Universitetin e Kalifornisë.

Rreth 3 mijë fëmijë amerikanë diagnostikohen me sëmundjen Kavasaki çdo vit, kryesisht nën 6 vjeç dhe djemKJo sëmundje është diagnostikuar për herë  parë  fëmijët japonezë.

Fundjavën e kaluarstudiuesmjekë dhe zyrtarë shëndetësie amerikanë dhe ndërkombëtarëdiskutuan javën e kaluar dhe arritën  përfundimin se fëmijët e prekur duhet  trajtohen  spitale ku kujdesi intensiv është  dispozicionpasi gjendja e disa fëmijëve keqësohet me shumë shpejtësi.

Megjithatë mjekët ende besojnë se shumë fëmijë me COVID-19 do  kenë vetëm një rast  lehtë./VOA

/Ora News.tv/