Një shpërthim kozmik dy miliardë vite dritë nga Toka që verboi instrumentet hapësinore mund të jetë më i ndritshmi i parë ndonjëherë, kanë thënë astronomët.

Shpërthimi prodhoi një puls rrezatimi intensiv që përfshiu sistemin diellor në tetor të vitit të kaluar, duke shkaktuar detektorë në anije të shumta kozmike.

Shkencëtarët thanë se kjo lloj ngjarje është një shpërthim i rrezeve gama (GRB) – i njohur si disa nga shpërthimet më të forta dhe më të ndritshme në univers.

Kjo GRB u konsiderua aq e jashtëzakonshme sa astronomët kanë thënë se është më e ndritura e të gjitha kohërave që nga fillimi i qytetërimit njerëzor.

Studiuesit thanë se ngjarja, e quajtur GRB 221009A, verboi shumicën e instrumenteve të rrezeve gama në hapësirë.

Kjo do të thoshte se astronomët nuk mund të matnin intensitetin real të emetimit dhe duhej të rindërtonin shpenzimet e tij të energjisë nga të dhënat e kaluara dhe të tashme.

Një analizë e 7,000 GRB-ve sugjeron se GRB 221009A është 70 herë më i ndritshëm se çdo tjetër që është parë dhe një ngjarje si kjo ndodh një herë në 10,000 vjet.

Dr Dan Perley, i Institutit të Kërkimeve të Astrofizikës në Universitetin John Moores të Liverpool-it, i cili ndoqi ngjarjen me teleskopin e universitetit të Liverpool-it në ishullin spanjoll La Palma, tha: Nuk ka asgjë në përvojën njerëzore që të jetë diku afër një derdhjeje të tillë të energjisë.

Megjithëse zgjasin vetëm disa sekonda, GRB-të prodhojnë aq energji sa Dielli do të lëshojë gjatë gjithë jetës së tij.

Dr Perley tha se ngjarja GRB 221009A prodhoi një sasi fenomenale energjie, duke shtuar: Është sigurisht vlera më e lartë e regjistruar ndonjëherë për një shpërthim të rrezeve gama.

Astronomët besojnë se GRB 221009A është rezultat i një ylli masiv që shembet në vetvete për të formuar një vrimë të zezë.

Dr Perley tha: Ylli do të kishte qenë shumë herë më masiv se Dielli, ndoshta 20 herë më i madh ose më shumë.

GRB-të prodhojnë gjithashtu një supernova, por astronomët ende nuk e kanë përcaktuar nëse kjo ka ndodhur në këtë rast.

Mendohet se GRB 221009A ishte kaq i ndritshëm sepse ishte shumë më afër Tokës në krahasim me GRB-të e tjera të njohura dhe rrezja e rrezatimit elektromagnetik ndodhi të drejtohej në drejtim të planetit.

Andreë Levan, një profesor i astrofizikës në Universitetin Radboud në Nijmegen, Holandë, tha: Nuk mund të themi përfundimisht se ekziston një supernova, gjë që është befasuese duke pasur parasysh shkëlqimin e shpërthimit. Ne planifikojmë të vazhdojmë të kërkojmë, por është e mundur që i gjithë ylli të jetë shembur drejt në vrimën e zezë në vend që të shpërthejë.

Top Channel