Tatuazhet më të vjetra në botë janë gjetur në trupin e dy mumieve egjiptiane që datojnë 5000 vjet më parë. Ato përshkruajnë një dem me brirë shumë të gjatë, një dele afrikano-veriore në formën e një S, shkruan focus.it.

Zbulimi është i rëndësishëm sepse daton që nga praktika e tatuazheve të paktën 1 000 vjet. Deri më tani besohej se tatuazhet më të vjetra ishin ato të mumjes së Ötzi-t (3370 dhe 3100 para Krishtit).

Njoftimi mbi këto tautazhe u bë në Journal of Archaeological Science me koordinatorin e studimit, Daniel Antoine, i cili punon në Muzeun Britanik ku mbahen dy mumiet, një burrë dhe një grua.

Tatuazhet egjiptianë

Ata jetuan midis 3351 dhe 3017 para Krishtit. në Egjiptin e Lashtë dhe u gjetën rreth një shekull më parë në Gebelein (40 km në jug të Luksorit). Ato u gjetën në varre të cekëta, por u ruajtën falë thatësisë dhe kripës së shkretëtirës.

Mumja mashkull është nga një djalë që vdiq midis 18 dhe 21 vjeç, ndoshta nga një goditje me thikë në shpinë. Skanimet e fundit infra të kuqe të bëra në trupin e tij zbuluan se ato që dukeshin si pika të thjeshta të errëta në krahun e tij ishin në të vërtetë tatuazhe.

Ose më mirë dy vizatime pak të mbivendosura që përshkruajnë një dem me bisht të gjatë dhe brirë të përpunuar (ndoshta një aurochs) dhe një dele afrikano-veriore me brirë të lakuar.

Sipas studiuesve ato mund të jenë simbole të pjellorisë dhe burrërisë.

Zbulimi vë në pikëpyetje disa bindje të përhapura: përveç se praktika e tatuazheve në Afrikë e ka prapa një mijëvjeçar, në fakt ai minon një besim tjetër sipas të cilit tatuazhet ishin vetëm një prerogativë mashkullore.

Sigurisht sot e dimë se ato janë marrë duke gdhendur lëkurën ndoshta me gjemba dhe duke e ngjyrosur me një bojë të përftuar me blozë.atsh