/ATSH-DPA/ – Në 40 vitet e fundit, Bregu Lindor i SHBA-së është goditur nga dhjetëra uragane.

Hulumtimi i ri nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA-së (NOAA), sugjeron se ndotja nga njerëzit mund të ketë rritur mundësinë e stuhive të baseneve të Atlantikut.

“Ulja e ndotjes së aerosolit gjatë 40 viteve të fundit, së bashku me disa shpërthime vullkanike, luajtën rolin më të madh në rritjen e numrit të uraganeve”, deklaroi Hiroyuki Murakami, një studiues i klimës në laboratorin “Dynamics Fluid Geofysical Fluid NOAA”.

Ky është i fundit në një linjë studimesh që kërkon të ndajë marrëdhëniet komplekse midis ndryshimit të klimës dhe ndryshueshmërisë natyrore në formimin e uraganeve.

“Në këtë pikë, nuk ka asnjë ngjarje që është 100% e drejtuar në mënyrë të natyrshme dhe nuk ka asnjë ngjarje që është 100% pjesë e ndryshimit të klimës. Të gjitha janë hije gri”, deklaroi Phil Klotzbach, një shkencëtar kërkimesh në universitetin Shtetëror të Kolorados që nuk është i përfshirë në studim. / /sara/