TIRANË, 14 qershor/ATSH/ Numri i lartë i infektimeve me COVID-19 brenda 24 orëve ka bërë që Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale të sugjerojë punën nga shtëpia si mënyrë alternative për frenimin e përhapjes së COVID-19.

Në komunikimin e përditshëm, ministria e Shëndëtësisë ka sugjeruar “nisur nga fakti se po zbulohen raste pozitive në disa ndërmarrje, subjekte tregtare apo institucione të ndryshme publike dhe private, ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ka rekomanduar bizneset, institucionet, kompanitë, kudo ku është e mundur puna nga shtëpia, të nxisin këtë mënyrë alternative për të frenuar përhapjen e COVID-19″.

“Kujtojmë edhe një herë se çdo rast i identifikuar, qoftë edhe pa shenja, duhet të izolohet dhe se thyerja e karantinës është e dënueshme pasi rrezikon shëndetin e qytetarëve. Me organet e rendit po intensifikohet puna për të garantuar respektimin e karantinës së detyrueshme për personat e prekur nga COVID-19”, u shpreh ekspertja Daja.

Ekspertja e Institutit të Shëndetit Publik, Rovena Daja i ka kujtuar subjekteve tregtare të shërbimit përdorimin e masave apo barrierave mbrojtësë të detyrueshme me ligj.

“Një kujtesë edhe për subjektet tregtare të shërbimit: maska apo barrierat mbrojtëse janë të detyrueshme dhe çdo shkelje do të dënohet sipas ligjt në fuqi.

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale kërkon edhe njëherë ndërgjegjësim nga vetë bizneset dhe qytetarët të jenë të kujdesshëm në zbatimin e masave të distancimit fizik dhe higjienës personale.

Inspektoret e taskforcës anticovid do të ndëshkojnë çdo subjekt që thyen rregullat e vendosura.

“Edhe një herë ju drejtohemi qytetarëve: Jemi ende në luftë me një armik të padukshëm dhe këtë luftë mund ta fitojmë të gjithë së bashku duke zbatuar disa rregulla të thjeshta, qëndroni në distancë fizike, lani duart, përdorni maska në ambjente të mbyllura”, u shpreh ajo

“Lidhuni me mjekun tuaj të familjes nëpërmjet linjës së gjelbër 0800 40 40, për informacion rreth Covid19. Nëse keni shenja të sëmundjes, qëndroni të izoluar dhe telefononi Urgjencën Kombëtare, 127”, apeloi Ministria e Shëndetësisë.

ATSH