Nëse mendoni se një rezultat negativ në COVID-19 do të thotë që nuk keni koronavirus, mund të gaboni.

Sipas hulumtimit të ri nga mjekët amerikanë, mund të duhen disa ditë që një infeksion i ri të shfaqet në testin COVID-19.

“Ne e dimë që periudha e inkubacionit për COVID-19 është deri në 14 ditë, dhe para kësaj mund të jesh negativ në testimin dhe pa simptoma,” tha doktor Leana Wenn për CNN.

Wenn tha se nëse për ndonjë rast ju jeni infektuar dje dhe jeni testuar sot, testi ndoshta nuk do të tregojë se jeni pozitiv.

Një studim në revistën mjekësore Annals of Internal Medicine ekzaminoi rezultatet false të testit negativ te njerëzit me COVID-19.

Studimi tregoi se gjatë katër ditëve të infektimit, përpara se të shfaqeshin simptomat, probabiliteti për të marrë një rezultat të pasaktë dhe negativ të testit ditën e parë ishte 100 për qind.

Në ditën kur njerëzit filluan të shfaqnin simptoma, sipas studimit, niveli mesatar i rezultateve false-negative ra në 38 për qind. Tri ditë pas fillimit të simptomave, niveli i rremë negativ ra në 20 për qind.

“Virusi kërkon kohë për t’u replikuar në trup deri në nivele të zbuluara”, tha Justin Lessler, një autor i studimit të lartë dhe profesor i asociuar i epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg.

A mund të jem ngjitës ndërsa jam negativ?

Sigurisht që është e mundur. “Njerëzit disi ndihen sikur provoni (negativisht), dilni nga pyjet. Dhe disi jo,” tha Rochelle Walensky, shefe e Departamentit të sëmundjeve infektive në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.

Në përgjithësi konsideroheni se jeni më ngjitës dy ditë para kësaj dhe dy ditë më pas, shtoi ajo.

Njerëzit mund të jenë me simptoma COVID-19 deri në dy javë, por koha mesatare është pesë ditë.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të testeve diagnostike. E para është një provë molekulare, e cila, ashtu si testet PCR, zbulon materialin gjenetik të virusit.

“Shumica e këtyre testeve kryhen duke përdorur një shtupë hunde ose një shtupë në fyt, megjithëse disa mund të kryhen gjithashtu duke përdorur pështymë”, tha Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave.

Lloji i dytë janë testet e antigjenit, të cilat shpesh njihen si teste të shpejta (megjithëse disa teste molekulare janë gjithashtu të shpejta).

Testet e antigjenit nuk janë teste të antitrupave që ju tregojnë nëse keni pasur virus më parë dhe nëse tashmë keni zhvilluar antitrupa ndaj infeksionit.

Llojet e testeve

Testet e antigjenit nuk kërkojnë materialin gjenetik të virusit, si testet molekulare. Në vend të kësaj, ata kërkojnë proteina specifike në sipërfaqen e virusit. Lajmi i mirë është që ju mund të merrni rezultatet e testit të antigjenit në më pak se një orë. Lajmi i keq është se ka më shumë të ngjarë të merrni një rezultat të rremë negativ me një test të shpejtë antigjeni.

“Nëse doni të shihni miqtë ose të afërmit, zgjidhja më e mirë është dy javë vetë-izolim”, tha mjeku Walensky.

Vetë-izolimi i duhur do të thotë që ju nuk mund të kryeni disa detyra ose të shkoni në dyqan dhe të dilni nga shtëpia, transmeton KosovaPress.

“Shtimi i një testi koronavirus në listën tuaj të masave paraprake është një gjë e dobishme, por vetëm nëse bëhet siç duhet do të keni një ndjenjë false të sigurisë”, tha Walensky.

Top Channel